Czekoladowa Pavlova z gruszkami

Czekoladowa Pavlova z gruszkami

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tym tortem uczciliśmy Sylwestra i witaliśmy Nowy Rok. Pieczołowicie zbierałam w zamrażarce białka, a gdy nazbierało mi się sześć sztuk, mogłam upiec czekoladową Pavlovą. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem zachwycam się na nowo jej smakiem. Latem, obowiązkowo z malinami, bo jakież letnie owoce lepiej pasują do czekolady? A zimą (odkryłam to rok temu) nadają się gruszki. Myślałam wtedy jakich by tu użyć owoców, bo nie uśmiechały mi się rozmrożone, miękkie maliny. Wpadłam na pomysł gruszek (zainspirowana deserem Piękna Helena zawierający czekoladę i gruszki właśnie) i tak już zostało. Moja Pavlova jest całoroczna, tyle, że z różnymi owocami w zależności od pory roku.
Przepis podpatrzyłam kiedyś u Nigelli w programie „Nigella gryzie”. Jest on również w jej książce „Lato w kuchni”. Świetnym elementem w tej bezie jest chrupiący dodatek w postaci czekolady pokrojonej na drobne kawałki. Dobrze jest użyć naszej ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej, ponieważ jest dość wyczuwalna.
Serdecznie polecam ten przepis. Tort jest pyszny, bardzo chrupiący i lekko ciągnący w środku, a kroi się go idealnie!

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladowa Pavlova z gruszkami
8-10 porcji

Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
3 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (dałam deserową)

Góra
500 ml śmietany kremówki (moim zdaniem 300 - 350 ml wystarczy w zupełności)
2 twarde gruszki (z puszki lub z samodzielnie wykonanego syropu*)
starta czekolada na grubych oczkach

Białka ubić na bardzo sztywną pianę (ja ubijałam prawie 15 minut). W połowie ubijania stopniowo łyżką wsypywać cukier i dodać ocet. Gdy piana jest gotowa przesiać do niej kakao i wsypać posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Widziałam w jakimś programie kulinarnym, że „fachowo” pianę miesza się następująco: delikatnie łyżką robimy okrążenie na około miski, a następnie przejeżdżamy łyżką przez środek miski. I znów na około i przez środek. I tak do skutku :)
Bezę od razu nałożyć na blachę na papier do pieczenia. Uformować koło o ø około 23 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 1 godz - 75 min. Wystudzić całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gruszki z syropu dobrze odsączyć. Śmietanę ubić na sztywno, rozsmarować na odwróconej do góry nogami bezie, posypać startą czekoladą i udekorować gruszkami.
* Gruszki w syropie. Do niedużego rondelka wlać 250 ml wody, dodać 2 łyżki cukru i 3 szt. goździków. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Włożyć do wody i gotować 5 min. na małym ogniu.

Kategorie przepisów