Pischinger


Zdjęcie - Pischinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego już czasu chodziły za mną przekładane wafelki, tradycyjnie nazywane u nas w domu pischinger. Choć receptura wafelków, które ja robię, jest inna niż na prawdziwy pischinger, to właśnie pod taką nazwą funkcjonują u mnie.
Zaczęło się od tego, że śniło mi się, że poszłam do sklepu po andruty, a tam były aż trzy rodzaje, w tym jedne andruty zapakowane w papier, z żółtą kartką-etykietką, jakie to można było znaleźć w zeszłej epoce :) Sen był tak sugestywny, że następnego dnia poszłam w te pędy do delikatesów (a była to niedziela) i nie znalazłam żadnych wafli ... nie wierzyłam własnym oczom, że nie było żadnych! Wokół były inne sklepiki, tyle, że pozamykane ...
Cóż, kupiłam biszkopciki, a mój syn przełożył je masą czekoladową z dodatkiem mleka w proszku. Powstały pyszne markizy, ale ja chciałam pischinger!
Nazajutrz, korzystając z okazji, że i tak muszę pochodzić po sklepach za butami, w pierwszym większym napotkanym sklepie kupiłam andruty i po przyjściu od razu zabrałam się za pischinger.
Chyba miałam proroczy sen, bo w sklepie były aż trzy rodzaje wafli :) Nie widziałam takich zawiniętych w papier, ale te, które kupiłam też były bardzo dobre. Dobre, czyli, moim zdaniem delikatne, kruche i z małą kratką.
Ten pischinger zawiera jajka, tyle, że zagotowujemy je w masie czekoladowej, bez obawy można więc częstować nim dzieci i kobiety w ciąży.

Pischinger
6 andrutów 30x24 cm

200 g masła
225 g cukru
2 żółtka
2 jajka
2 kopiaste łyżki kakao w proszku
125 g mielonych orzechów włoskich*

Całe jajka i żółtka ubić w miseczce widelcem.
Masło roztopić, dodać cukier i kakao i zagotować mieszając trzepaczką, aby cukier się roztopił. Zmniejszyć moc palnika, wlać roztrzepane jajka i energicznie mieszać do zagotowania masy. Gdyby jajka trochę się ścięły, masę można przelać przez sitko, ale to bardzo rzadko się zdarza. Po zagotowaniu masy wsypać orzechy i wymieszać. Masę przestudzić i letnią przekładać wafle. Gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł.
Nie trzeba go trzymać w lodówce.

* ten pischinger najlepiej smakuje, gdy orzechy są grubo zmielone. Ja mielę ręczną maszynką do tarcia czekolady.

Zdjęcie - Pischinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka francuskie z włoskimi orzechami i miodem
1

Ciastka francuskie z włoskimi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Muffinki mocno  orzechowe
6

Muffinki mocno orzechowe

efrank efrank
mniamniam

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkow…

food² food²
Food Square

FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami
1

FIT kulki owsiane z daktylami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Masło pistacjowe
1

Masło pistacjowe

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Ciasto rafaello bez pieczenia (z truskawkami)
2

Ciasto rafaello bez pieczenia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy placek z owocami

Jogurtowy placek z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kokosowa tarta z truskawkami

Kokosowa tarta z truskawkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Morelowe trufle z orzechami
1

Morelowe trufle z orzechami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Tosty francuskie z twarożkiem…

food² food²
Food Square

Kotlety jaglano-szpinakowe

Kotlety jaglano-szpinakowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sernik z palonym masłem

Sernik z palonym masłem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko