Porady kulinarne
-
Suflet - jaka temperatura składników ?
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.
-
Zakwas na żur - jakie składniki?
Składniki na zakwas to: 100 g mąki żytniej, skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 400 ml przegotowanej wody.
-
Fondant - kiedy jest gotowy?
Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.
-
Orzechy laskowe - jak pozbawić je skórki?
Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Gorące orzechy zawinąć dokładnie w ściereczkę i masując w dłoniach otrzeć ze skórki.
-
Szparagi - na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Przy kupnie szparagów zwróćcie uwagę na końcówki - nie powinny być mocno zdrewniałe - oraz główki - powinny być zamknięte.
-
Mohito - jakie są niezbędne akcesoria do wykonania drinka?
Kluczowe akcesoria do wykonania tego napoju to ugniatacz znany także pod angielską nazwą muddler - można od biedy zastąpić go drewnianą łyżką, wysoka szklanka oraz woreczki do lodu do drinków.
-
Sernik - o czym warto wiedzieć?
Dbamy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i mieszamy tylko do połączenia składników.