Żur z chrzanem

Żur z chrzanem

Zdjęcie - Żur z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakwaszona zupa mączna o charakterystycznym smaku to standard wielkanocny, równie często spożywany przez resztę dni w roku – ze względu na smak, jak i życiodajne właściwości. Zupa bogata i treściwa, z jajkami, ziemniakami, kiełbasami, szynką, boczkiem – może dla niektórych stanowić samodzielne danie obiadowe.


Zakwas

  • 100 g mąki żytniej
  • skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 400 ml przegotowanej wody

ŻUR

  • 1 l bulionu z kury
  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g szynki wędzonej
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 laski kiełbasy białej
  • garść suszonych borowików
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu tartego

Wszystkie składniki zakwasu łączymy razem i odstawiamy na 4 dni przykryte ściereczką.

 

Boczek z 50 g kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Razem z resztą kiełbas, grzybami oraz szynką pokrojoną w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu.

 

Dodać 2-3 litry wody. Dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia.

 

Po 20 minutach wyjąć kiełbasę. Dodać zakwas i majeranek. Gotować kolejne 40 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.

 

Osobno ugotować ziemniaki oraz jaja na twardo. Połączyć z żurem na talerzu.



Zdjęcie - Żur z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.

 

Kategorie przepisów