Porady kulinarne
-
Ciecierzyca - co zrobić przed gotowaniem?
Suche ziarna można ugotować po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .
-
Karczochy - co zrobić, aby po obraniu nie ściemniały?
Aby warzywo nie ściemniało i zachowało ładny wygląd należy po obraniu umieścić je w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego lub potrzeć je bezpośrednio połówką cyrtyny.
-
Kokos - na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kupując kokos należy zwrócić uwagę,czy podczas potrząsania można usłyszeć chlupanie płynu zawartego w środku. Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór.
-
Jak otworzyć kokos?
Są dwie metody :
-Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór / ostrym narzędziem , śrubokrętem / i stawia owoc w naczyniu tak, aby jego zawartość spłynęła / można potrząsać/. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem,
- Należy włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy.
-
Jak gotować szparagi?
Szparagi /większą ilość/ najlepiej gotować w wąskim, wysokim garnku, związane po kilka sztuk, ustawione na stojąco tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Można je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.
-
Galaretka - jak wyciągnąć ją z plastikowego pojemnika?
Pojemniczek wystarczy na moment włożyć do ciepłej wody, a galaretka wyskoczy bez problemu.
-
Obręcze cukiernicze - z czego można je przygotować ?
Obręcze można przygotować z puszek po artykulach spożywczych.
-
Placuszki - co zrobić, aby ładnie wyrosły?
Patelnię należy przykryć pokrywką placuszki wówczas ładnie rosną.
-
Polenta - w jakim garnku ją gotować?
Do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym, nieprzywierającym dnem.