Placuszki pomidorowe z zielonym pesto
Placuszki /racuszki / z maślanką i sokiem pomidorowym przekładane zielonym pesto z rukoli. Nie było to danie zaplanowane, powstało szybko, z potrzeby chwili i z wykorzystaniem
lodówkowych zapasów. To właśnie wszelkiego rodzaju słodkie ,czy wytrawne placuszki są u mnie daniem awaryjmym , a można je przygotowac byskawicznie w róznych wariantach smakowych.
Składniki: 0,75 szklanki przecieru pomidorowego świeżego lub z butelki /passata,/ 2 jajka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 szklanki mąki pszennej razowej, 0,5 szklanki maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zioła prowansalskie /do smaku, papryka słodka / do smaku, sól i pieprz do smaku oraz pesto z rukoli, serek śmietankowy, rukola do dekoracji, koktajl maślankowo-pomidorowy i z dodatkiem rukoli Wykonanie:
Sok pomidorowy wymieszać z maślanką i jajkami. Dodać oliwę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawić do smaku. Wyrobić gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kłaść łyżką niewielkie owalne placuszki. Patelnię przykryć pokrywką /placuszki wówczas ładnie rosną/. Zdjąć pokrywkę i dopiec z drugiej strony. Placuszki przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju. Można je przełożyć lub polać zielonym pesto /z rukoli/, na wierzch nałożyć kleksik serka śmietankowego , udekorować świeżymi listkami rukoli i pomidorem
Doskonałym dodatkiem do placków jest napój maślankowy z sokiem pomidorowym lub rukolą.