Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.
Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.
Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.
Przyprawa gyros to nie tylko sałatka. To przede wszystkim charakterystyczna, bardzo aromatyczna mieszanka przypraw kuchni arabskiej (także tureckiej, greckiej) i ziół do mięs, szczególnie jagnięciny, baraniny, czy wołowiny. Nam smakuje także w połączeniu z drobiem. Świetnie nadaje do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, jako składnik marynaty oraz do bezpośredniego nacierania mięsa.
Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak.
Dzisiaj chciałabym wam opowiedzieć o moim nowym kulinarnym znalezisku, które zelektryzowało naszą domową scenę śniadaniową, mianowicie o ziemniaczano-twarogowych placuszkach. Stworzyłam je inspirując się saksońskimi quarkkeulchen, jednak okazało się, że decydując się na inny kształt placuszków i nie smażąc ich na głębokim tłuszczu, stworzyłam coś prawie zupełnie nowego.