Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw
Przyprawa gyros to bardzo lubiana przez nas mieszanka przypraw. Szczególnie teraz, w karnawale. Na polskich stołach od wielu już lat króluje bowiem warstwowa sałatka gyros. Zna ją już chyba każdy!
Wiele z Was jednak pyta, co zrobić jeśli nie ma się tej przyprawy. W końcu trudno zrobić sałatkę gyros bez tej mieszanki przypraw, a jak zdążyłam zauważyć, nie we wszystkich sklepach można ją dostać. Do tego dochodzi jeszcze kwestia jakości – czy wszystkie firmy uczciwie podchodzą do tego tematu? Ja nie wiem, przyprawę tę przygotowuję samodzielnie, jak większość zresztą większość mieszanek przypraw, których używam na co dzień.
Przyprawa gyros to nie tylko sałatka. To przede wszystkim charakterystyczna, bardzo aromatyczna mieszanka przypraw kuchni arabskiej (także tureckiej, greckiej) i ziół do mięs, szczególnie jagnięciny, baraniny, czy wołowiny. Nam smakuje także w połączeniu z drobiem. Świetnie nadaje do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, jako składnik marynaty oraz do bezpośredniego nacierania mięsa.
Prawdopodobnie wielu z Was zastanawia się, po co kupować tyle różnych składników do przygotowania jednej mieszanki, którą można kupić w sklepie. Rozumiem ten tok myślenia, jednak przygotowanie domowych mieszanek przypraw ma dwie kluczowe zalety. Pierwsza z nich to sól – w gotowych mieszankach zazwyczaj jest ona jednym z głównych składników. W domowej mieszance nie ma jej wcale, dzięki czemu możemy swobodnie regulować jej ilość w gotowej potrawie. Druga zaleta, to preferencje smakowe – jeżeli lubimy pikantne dania, możemy zwiększyć ilość ostrej papryki kosztem słodkiej i odwrotnie. Podobnie możemy zrobić z innymi składnikami, dzięki czemu docelowo uzyskamy idealnie spersonalizowaną przyprawę. Tak robi się na całym świecie, stąd tyle oryginalnych wersji i najlepszych przepisów choćby na bigos.
Przyprawa gyros - domowa mieszanka przypraw
Czas przygotowania 10 min
Czas całkowity 10 min
Kuchnia: Przyprawy
Składniki:
- 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
Sposób przygotowania
- Kmin i kolendrę utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku. Ja preferuję moździerz - utarte w nim przyprawy nie są jednolicie zmielone.
- Dodaj tymianek, oregano i płatki chili. Kontynuuj ucieranie do uzyskania pożądanego stopnia zmielenia.
- Dodaj pozostałe - sypkie składniki i wymieszaj dokładnie.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w zaciemnionym miejscu.
3.5.3229