Ostatnio kolega polecił mi przepis na smaczną sałatkę autorstwa Lisiczki_bez_kitki. A że udało mi się kupić spore opakowanie rukoli , postanowiłam czym prędzej przepis przetestować.
Lekka sałatka, doskonałe połączenie rukoli z pomarańczą i miodem. Specyficzny gorzkawy smak równoważy ze słodyczą pomarańczy - polecam, choć nie każdemu może taka sałatka smakować :-)
To dzięki niej pesto nabrołao mocnego, intensywnego charakteru. Zdecydowanie dla fanów ostrzejszych smaków! U nas najchętniej zajadane jest z pieczywem i robi za pastę kanapkową :)
Pesto z bazylii z dodatkiem niebieskiego pleśniowego sera, ricotty i orzechów włoskich Kremowe i delikatne dzięki ricotcie, która łagodzi ostrość niebieskiego sera. Ze wspaniałym orzechowym posmakiem.
Kolejne domowe pesto, tym razem bazyliowe z dodatkiem rukoli, płatków migdałowych i sera cheddar. Charakterne :) Tak dobre, że wyjadałam je prosto ze słoiczka. Serio! Do makaronów, kanapek, zapiekanek. Jest przepyszne, gorąco polecam.
Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami.
Śmiesznie prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie smaczna i pożywna. Rukola w tym składzie wyjątkowo świetnie się komponuje. Z parmezanem tworzy idealną parę, a pesto i jajko z rozpływającym się żółtkiem to przysłowiowa kropka nad i.