Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem

Sałatka z rukoli z parmezanem to świetne danie na początek roku. Jak zawsze bowiem wydajemy się nieco bardziej ospali, zmęczeni świątecznym odpoczynkiem i pełni górnolotnych postanowień. Jednym z nich zapewne jest – “będę lepiej się odżywiać”. Albo – “skończę z kebabem i chińczykiem w weekendy”.

Tak więc jest okazja, bo sałatka z rukoli już czeka! Śmiesznie prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie smaczna i pożywna. Rukola w tym składzie wyjątkowo świetnie się komponuje. Z parmezanem tworzy idealną parę, a pesto i jajko z rozpływającym się żółtkiem to przysłowiowa kropka nad i.

Bardzo lubię do rukoli podawać jajko. Łagodzi jej pikantny smak i świetnie się z nią komponuje. Rukola natomiast dodaje jajku wyrazistości dzięki czemu ma się ochotę na więcej. Dodatek parmezanu to klasyka – sałatka z rukoli i parmezanu bowiem weszła już w kanon dań znanych i lubianych na całym świecie. Ja pokusiłam się jeszcze o kilka kropel bazyliowego pesto – uwielbiam je! Dla bardziej wymagających polecam przygotowanie je samodzielnie. To bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a smak godny jest poświęcenia. Oprócz bazyliowego sprawdzą się też inne jego rodzaje. Pesto rosso, lub ze szczypiorku – niemal każde będzie pyszne.

Zdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem Prosta sałatka, która sprawdzi się niemal na każdą okazję. Może stanowić smaczne śniadanie, lekki lunch lub kolację, ale warto sięgnąć po nią także gdy wpadną niespodziewani goście. 

Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 5 minutes Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Fit, SałatkaSłowa kluczowe: jajko, parmezan, pesto, rukola
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 4 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 30 ml oliwy EV
  • 60 ml pesto
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Jajka gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach obieramy i kroimy na połówki.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Parmezan trzemy na płatki lub większe wiórki.
  • Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dzielimy na porcje.
  • Do każdej porcji wkładamy po dwie połówki jajka, polewamy pesto i posypujemy parmezanem.
  • Podajemy od razu.

Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy! Zdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zobacz inne przepisy na Proste sałatki i surówki Zdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z rukoli z parmezanem i jajkiemZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProsta sałatka capreseZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTabbouleh – prosta letnia sałatka z bulguremZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiColeslaw – prosta surówka z czerwonej kapustyZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarelląZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka makaronowa ze szpinakiem i serem provoloneZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPieczona sałata radicchio z granatem i balsamicoZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałamiZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLetnia sałatka ze szpinaku i ziemniakówZdjęcie - Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim

Przepisy z tych kategorii

Halibut pod kolorową pierzynką

Halibut pod kolorową pierzynką

Beti Beti
kruche babeczki

Warzywna lasagne z bakłażanem i cukinią

Warzywna lasagne z bakłażanem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką

Sałatka z makaronem, kabanosam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado

Wielkanocna sałatka z jajami p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Gnocchi z pikantną potrawką z bakłażanów

Gnocchi z pikantną potrawką z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła
1

Kotlety jajeczne z kiełkami br…

Beti Beti
kruche babeczki

Smażona feta z sałatką z buraczków i purée z fasoli
1

Smażona feta z sałatką z burac…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Klasyczna marchewka z groszkiem do obiadu
1

Klasyczna marchewka z groszkie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi

Sałatka z jajkami, porem i ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

Tajskie czerwone curry z dynią…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon