Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Zdjęcie - Pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejne, po szpinakowym, pesto domowej roboty.
Robi się raz dwa, a efekt doboru ulubionych składników jest nie do pobicia.
Pora zabrać się za kolejne, bo szybko schodzi :)


Zdjęcie - Pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub zwykłego)


Składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Można też użyć blendera. Przechowywać w lodówce na wierzch nalać olej. Z tej porcji wychodzi jeden średni słoiczek lub dwa maleńkie, niepełne.
Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia, w szczelnie zakręconych słoiczkach. Do słoiczków "na później" polecam przed zakręceniem wlać trochę oleju (tak żeby przykrył pesto). Tak "zakonserwowane" dotrzymają dwóch tygodni. Porcja z podanych składników jest jednak na tyle nieduża, że zapewne nawet tygodnia nie wytrzyma w Waszej lodówce :)

Zdjęcie - Pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami tagliatelle z pesto i dodatkowym parmezanem - pysznie!

Kategorie przepisów