Pesto z rukoli
Kolejne, po szpinakowym, pesto domowej roboty.
Robi się raz dwa, a efekt doboru ulubionych składników jest nie do pobicia.
Pora zabrać się za kolejne, bo szybko schodzi :)
Składniki:
- 100 g rukoli
- 50 g startego parmezanu
- 50 g płatków migdałowych
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub zwykłego)
Składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Można też użyć blendera. Przechowywać w lodówce na wierzch nalać olej. Z tej porcji wychodzi jeden średni słoiczek lub dwa maleńkie, niepełne.
Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia, w szczelnie zakręconych słoiczkach. Do słoiczków "na później" polecam przed zakręceniem wlać trochę oleju (tak żeby przykrył pesto). Tak "zakonserwowane" dotrzymają dwóch tygodni. Porcja z podanych składników jest jednak na tyle nieduża, że zapewne nawet tygodnia nie wytrzyma w Waszej lodówce :)
tagliatelle z pesto i dodatkowym parmezanem - pysznie!