Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki, za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
. Takim oto pomysłem są dzisiejsze śledzie, kupujemy, moczymy 3 dni, marynujemy 3 dni, a potem delektujemy się.....chwilę? No może być i tak, ale zawsze możecie przygotować bardziej opasłe słoje i cieszyć się śledziami jeszcze po Świętach. Zatem jeśli Wasze śledzie wciąż nurkują w misce z wodą, macie już dla nich świetne zastosowanie.
Macę pokruszyć i zalać mlekiem, gdy zmięknie odcisnąć ją dokładnie. Mięso karpia, macę i cebulę zmielić na drobnych oczkach. wymieszać z roztrzepanym jajkiem, żelatyną, przyprawić cynamonem, solą i białym pieprzem...
Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na lekko korzenne śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i podbiły one niejedno podniebienie i serce. W tym roku z większą odwagą postanowiłam pójść krok dalej i dorzucić do nich jeszcze pokruszone ciasteczka korzenne. Zaskakująco pyszne, ale zdecydowanie dla koneserów. Początkującym w temacie polecam pierwotny przepis. Zawsze można zrobić dwa słoiczki, jeden z piernikami, drugi bez.