Cała prawda o karpiu po żydowsku

przed świętami byłam w csw kronika na warsztatach związanych z projektem "pobyt tolerowany". jeszcze szerzej o nich napiszę, a dziś wspominam tylko w kontekście osób, które tam przyszły. rozmawialiśmy o naszej kuchni. jeden z panów zaczął podśmiewywać się z kuchni polskiej i jej specjałów w stylu: fasolki po bretońsku, jajek po japońsku i karpia po żydowsku w wersji z przetartą cebulą i rodzynkami. bo jak nam wyjaśnił, karp po żydowsku to karp faszerowany. i pomimo że szczególnie za tym panem nie przepadam, to mu wierzę, bo akurat kuchnia żydowska, to jego domowa kuchnia.
profilaktycznie go jednak sprawdziłam w "polskiej kuchni koszernej" rebeki wolf z 1877 roku. przepisu na samego karpia nie znalazłam, ale był szczupak faszerowany. do tego celu użyta była bułka, jednak zasada była ta sama, miała być wymieszana z posiekanym mięsem rybim.

Zdjęcie - cała prawda o karpiu po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

karp faszerowany po żydowsku

  • 1 kg karp,
  • 100-150 g macy,
  • mleko do namoczenia,
  • 1 jajko
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła + masło do smarowania ściereczki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól, biały pieprz,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1 czubata łyżka żelatyny w proszku,
  • płócienna ściereczka lub duża gaza, sznurek do związania

karpia wyfiletować. cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. uzyskane 2 płaty położyć skórą do dołu i nożem odciąć mięso. do wywaru warzywnego dodać łeb, szkielet i płetwy, ziele angielskie i liść laurowy. gotować około 30 minut*. macę pokruszyć i zalać mlekiem, gdy zmięknie odcisnąć ją dokładnie. mięso karpia, macę i cebulę zmielić na drobnych oczkach. wymieszać z roztrzepanym jajkiem, żelatyną, przyprawić cynamonem, solą i białym pieprzem. ściereczkę zwilżyć i posmarować od środka masłem. na maśle ułożyć skórę. na skórę wyłożyć farsz. ściereczkę zrolować i związać, jak szynkę. włożyć do gorącego wywaru, ogień ustawić tak, by wywar nie wrzał, tylko lekko "bąbelkował". jeśli wywar nie przykryje ryby trzeba uzupełnić płyn wrzątkiem. gotować przez 1 godzinę. następnie wyjąć z wywaru, ułożyć na płaskim półmisku i lekko docisnąć deską do krojenia. po ostudzeniu odwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry. podawać z cząstkami cytryny i majonezem.

* można z wywaru rybnego odlać 1,5 szkl. i później przygotować z niego galaretę, którą można zalać pokrojone plastry.

Zdjęcie - cała prawda o karpiu po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food