Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

Jest czerwiec, przez palce nie chcą mi więc aż przejść słowa o „zupie na rozgrzewkę”. Nie oszukujmy się jednak,  Polska to nie Hiszpania i u nas, nawet na początku lata, zdarza się siedzieć przed komputerem w swetrze i grubych skarpetach na nogach. Nie chciałabym cytować klasyka, ale cóż… taki mamy klimat.

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidory w nim też bardzie pomarańczowe, niż kuszące malinową czerwienią, na zupę jakoś średnio się nadające. No chyba, że po upieczeniu. Wtedy są słodkie, pełne smaku, aromatyczne. Idealne.

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajko dodatek proponuję bazyliową oliwę. Wystarczy zmiksować garstkę listków z kilkoma łyżkami oliwy i szczyptą soli. Taki miks na wierzchu pomidorowe, to istna ambrozja!

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa z pieczonych pomidorów

Agata, 4 czerwca 2014

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w ósemki. Ułóż na blasze, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Dodaj gałązki tymianku. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 200 oC.

Przyrumienione warzywa zmiksuj z bulionem na kremową zupę. Przetrzyj przez sito o gęstych oczkach, aby nadać jej  gładką konsystencję. Przypraw do smaku.

Podawaj z porcją bazylii zmiksowanej z oliwą.

Kategorie przepisów