Zupa pomidorowa z batatem

Zupa pomidorowa z batatem
Zdjęcie - Zupa pomidorowa z batatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomidorowa z batatami powstała zupełnie przez przypadek, a że była wyjątkowo pyszna przekazuję przepis do wykorzystania. Potecjał zdrowotny batata jest ogólnie znany, a kulinarnych sposobów wykorzstania tego super zdrowego warzywa jest naprawdę bez liku. Słodycz batata i kwaśne pomidory to konfiguracja smakowa koniecznie do wypróbowania.
Zupę pomidorową przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj. Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z batatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
400 g batatów
1,2 l rosołu (z tego przepisu)
400 g pomidorów z puszki lub 1 kg świeżych pomidorów
1 cebula
sól, pieprz
szczypta cukru
4- cm kawałek imbiru
oregano

Wykonanie:

  • bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić dowolnie. Obrać kawałek imbiru. Cebulę z batatem podsmażyć na 1 łyżce oleju przez kilka minut w garnku w którym przygotowujesz zupę. Dodać starty na tarce imbir
  • podsmażone bataty zalać pomidorami i gotować około 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem. Dolać rosół, dodać resztę przypraw i całość zagotować
  • podawać z przygotowanymi szpeclami lub innymi ulubionymi kluskami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Zupa pomidorowa z batatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów