Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami
Kilka dni temu mignął mi w telewizji przepis Jacque Pepin na zupę pomidorową. Ameryki przepisem oczywiście nie odkrył, ale kiedy zobaczyłam rozlewające się po powierzchni zupy kremowe żółtko jajka, wyobraziłam chrupkość grzanek- nie mogłam się oprzeć!
Cały zestaw to taka zupa w sam raz na obiad, na pewno się nią najecie!
Do przygotowania zupy użyć możecie wody, bulionu na mięsie lub samych warzywach.
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- oliwa - 2 łyżki
- cebula - 1 szt
- dymka - 4 szt
- marchewka - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- bulion/woda - 3 szklanki
- pomidorki koktajlowe - 250 g
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- pomidory w puszce - 2 szt (2 puszki)
- sól, pieprz - do smaku
- do podania
- jajko - 4 szt, ugotwane na miękko/półtwardo
- chleb - 4-8 kromek, cienko pokrojony
- ser - 4 łyżki, tarty np. Gruyère
W rondelku podgrzej oliwę. Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę, lekko rozdrobniony czosnek oraz dymkę. Smaż 5 minut. Dodaj mąkę, wymieszaj i przesmaż.
Do garnka dodaj pomidorki koktajlowe, tymianek oraz pomidory z puszki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Zmiksuj na gładką zupę, dopraw do smaku.
Podawaj z grzankami (chleb usmaż na złoto na odrobinie oliwy), przekrojonym jajkiem, posypaną żółtym serem.