Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami

Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka dni temu mignął mi w telewizji przepis Jacque Pepin na zupę pomidorową. Ameryki przepisem oczywiście nie odkrył, ale kiedy zobaczyłam rozlewające się po powierzchni zupy kremowe żółtko jajka, wyobraziłam chrupkość grzanek- nie mogłam się oprzeć!

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cały zestaw to taka zupa w sam raz na obiad, na pewno się nią najecie!

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania zupy użyć możecie wody, bulionu na mięsie lub samych warzywach.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z jajkiem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W rondelku podgrzej oliwę. Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę, lekko rozdrobniony czosnek oraz dymkę. Smaż 5 minut. Dodaj mąkę, wymieszaj i przesmaż.

Do garnka dodaj pomidorki koktajlowe, tymianek oraz pomidory z puszki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Zmiksuj na gładką zupę, dopraw do smaku.

Podawaj z grzankami (chleb usmaż na złoto na odrobinie oliwy), przekrojonym jajkiem, posypaną żółtym serem.

Kategorie przepisów