Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, potem odlać wodę i jeszcze lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna...
Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do farszu. Przyprawić.
Ja do farszu zamiast majeranku dodałam gałkę muszkatołową. Szklanką wycinać okrągłe placki, nakładać farsz i mocno zacisnąć brzegi...
Pierożki z Jagodami przypominają mi smak dzieciństwa. Jeździłam do babci na całe miesiące na wieś, spędzałam tam gorące lato. Lepiłyśmy je razem z babcią w słoneczne dni na dworze. Dziękuję jej za ten smak i cudowne wspomnienia.