Pierogi ruskie babci Marianki

Pierogi ruskie babci Marianki
Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Mąka - 2 pełne szklanki
  • Woda - ¾ szklanki
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Ziemniaki ugotowane - 700-800 g
  • Twaróg - 200 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Suszone zioła - szczypta (majeranek, prowansalskie)
  • Olej Kujawski - 2 łyżki
  • Margaryna PALMA - 100 g
  • Bułka tarta - do posypania
  • Sól - szczypta
  • Pieprz - szczypta
Przygotowanie

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi. Ja do ciasta dodałam również łyżkę masła Finuu.

Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do farszu. Przyprawić.

Ja do farszu zamiast majeranku dodałam gałkę muszkatołową. Szklanką wycinać okrągłe placki, nakładać farsz i mocno zacisnąć brzegi. Zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić pierogi. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Na margarynie podsmażyć bułkę targą, podlać pierogi przed podaniem.

Kategorie przepisów