Pierogi z jagodami babci Misi

Pierogi z jagodami babci Misi
Zdjęcie - Pierogi z jagodami babci Misi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z jagodami babci Misi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 0,5 kg świeżych jagód
  • sos (do polania):
  • śmietana 12%
  • cukier-puder
Przygotowanie Mąkę przesiać z wodą. Dodać sól oraz masło oraz wrzątek.

Zrobić z masy ciasto. Ciasto ostudzić. Jagody wymieszać z cukrem-pudrem. Ostudzone ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Zalepić i ugotować.

Gotować dopóty nie wypłyną na wierzch w garnku.



Pierożki z Jagodami przypominają mi smak dzieciństwa. Jeździłam do babci na całe miesiące na wieś, spędzałam tam gorące lato. Lepiłyśmy je razem z babcią w słoneczne dni na dworze. Dziękuję jej za ten smak i cudowne wspomnienia.

Kategorie przepisów