Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi

Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi
Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Mąka pszenna - 2 pełne szklanki
  • Woda - ¾ szklanki
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Kapusta kwaszona - 1 kg
  • Grzyby suszone - duża garść
  • Cebula - 1 szt.
  • Majeranek - szczypta
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Kminek mielony - szczypta
  • Olej Kujawski 3 ziarna - kilka łyżek
Przygotowanie

Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, potem odlać wodę i jeszcze lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna.

Ja kapustę nie gotuję, tylko smażę na oleju Kujawskim na patelni, dodając później grzyby i podlewając raz na jakiś czas wodą, by się nie przepaliła. Ciasto szybko zamiesić. Żeby ciasto było bardziej miękkie i delikatne, można dodać kilka łyżek oleju Kujawskiego i jedną łyżkę rozmiękczonej margaryny Palma. Rozwałkować cieńko. Wycinać szklanką małe placki. Ostrożnie napełnić nadzieniem i zakleić równo brzegi.

Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Włożyć szybko pierogi i gotować kilka minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Kategorie przepisów