Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. (...) Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę.
Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko
Z czym kojarzy Wam się jesienna kuchnia? Dla mnie kuchnia wczesną jesienią to przede wszystkim dynia, co udowodniłam Wam pokazując już przepis na chleb dyniowy, pieczony na drożdżach. Tym razem także wykorzystam puree z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie w linku powyżej), ale chleb zamiast drożdży upiekłam na bazie zakwasu żytniego.