Chleb sześciodniowy
Od dawna myślałam o tym chlebie. Bardzo lubię takie przepisy „długoterminowe”. Przyglądam się , obserwuje jakie zmiany zachodzą. Oczywiście w trakcie nachodzą mnie obawy czy na pewno wszystko wyjdzie jak należy tym większa jest moja radość kiedy okazuje się że jak najbardziej jest smacznie.
Składniki:
- mąka pszenna chlebowa
- ciepła woda
Pierwszy dzień: Wymieszać 250 g mąki ze szklanką wody. Wyrobić ciasto, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce.
Drugi dzień: Ciasto bąbelkuje.
Trzeci dzień: Ciasto nadal bąbelkuje i staje się lekko szare. Dodać garść mąki, wymieszać i dodać tyle wody aby przypominało poniedziałkowe. Przykryć i odstawić.
Czwarty dzień: Ciasto należy pozostawić w spokoju.
Piąty dzień: Dodać do ciasta 500 g mąki, 15 g soli i tyle wody aby ciasto było elastyczne i miękki. Zagniatać ciasto przez ok. 5 min.
Przełożyć ciasto do dużego koszyka, wyłożonego ściereczką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 h.
Szósty dzień. Odwrócić ciasto na rozgrzaną blachę i piec około 1h w temperaturze 190 stopni. Ostudzić na kratce kuchennej.
Smacznego:)