Jednym ze sprawdzonych przepisów, który mam zamiar zaserwować na święta jest karkówka pieczona z warzywami. Pyszne, soczyste mięso pieczone z pieczarkami, papryką i cebulą w sosie ketchupowym. Robi się je bardzo szybko a smakuje wspaniale. Polecam:)
Roztopy w mieście, to już przeszłość, śniegu prawie już nie widać. Jedynie tam, gdzie był składowany na wielkie sterty, widać teraz szaro-czarne kopce, które stopią się lada moment. Ale gdy tylko wejdziemy do lasu - śniegu jest jeszcze sporo. Wybraliśmy się wczoraj na niedzielny spacer. Choć siąpił deszcz, poszliśmy do lasu. To nasza pierwsza wyprawa po zimie.
Jest to niezmiernie alternatywna pizza. Samo jej zdjęcie wystarcza żeby dostrzec, że nie ma zbyt dużo wspólnego z pizzą. Mimo to bardzo nam smakowała. Przyznam również, że pierwszy raz jedliśmy creme frische przypuszczam, że osoby, które też go nie jadły mogą, jak ja wcześniej, myśleć, że smakuje on jak śmietana.
Teraz mam już wszystkich w domu i jestem w pełni szczęśliwa. Jeszcze tylko pachnący gulasz, aby zrobiło się jeszcze bardziej domowo i mogę odetchnąć! To moje comfort food, o każdej porze roku. Kojący zapach bulgoczącego gulaszu sprawia, że przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:)Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).
Mój tata od czasu do czasu wspomina, że zjadłby pieczoną goloneczkę... taką jak kiedyś na wakacjach, po bawarsku, pieczoną z piwem. Ciągle mówiłam, że upiekę, zrobię.... aż przyszedł na nią czas.