Cukinia faszerowana
1 duża cukinia albo 2 małe
2 małe pomidory
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki gotowanego ryżu
oregano, bazylia, sól
olej do smażenia
tarty parmezan
Najpierw przekroiłam cukinie na dwie mniej więcej równe części. Wydrążyłam gniazda nasienne i posiekałam je drobno. Posiekałam też cebulę i czosnek. Na gorącym oleju podsmażyłam cebule, czosnek i posiekany środek cukinii, tak by się wszystko zeszkliło. Dodałam, ryż przyprawy, sól oraz pomidora pokrojonego bardzo drobno i krótko całość dusiłam. Pomidor nie może się rozpaść. Mają pozostać kawałki.
Farsz nałożyłam do wydrążonej cukinii i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypałam tartym parmezanem.
Szybkie i smaczne :-)
PS: można parmezanem posypać przed wstawieniem do piekarnika. Co kto lubi i co mu w brzuchu gra ;-)