Morele umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Ugotować wodę z cukrem i zalać owoce. Odstawić na 2 dni. Następnie owoce przecedzić i przelać syrop do słoja. Wlać spirytus i wódkę.
Do kieliszka włożyć kostkę lodu, wlać wódkę, następnie fantę cytrynową. Likier wlać delikatnie po ściankach kieliszka tak, żeby nie zmieszały się kolory. Udekorować dwoma plastrami cytryny.
Kapucha jak kapucha. Każdy robi w/g swojej fantazji. Ja kiszoną kapustę podgotowałam, odsączyłam z wody i przesmażyłam z cebulą na patelni. Po drodze dodałam suszone śliwki i odrobinę cukru.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzany olej. Zrumienić ze wszystkich stron, wrzucić do gara z odrobiną wody (może być wywar). Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i czerwoną paprykę.