Morelówka

1 kg moreli

2,5 szklanki wody

2 szklanki cukru

1/2 litra wódki

1/2 litra spirytusu

 

Morele umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Ugotować wodę z cukrem i zalać owoce. Odstawić na 2 dni. Następnie owoce przecedzić i przelać syrop do słoja. Wlać spirytus i wódkę. Odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.

 

Owoce można wykorzystać do ciasta.

 

 

 

Zdjęcie - Morelówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Morelówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwiniówka
11

Brzoskwiniówka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
3

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grzaniec z wina śliwkowego

Grzaniec z wina śliwkowego

food² food²
Food Square

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kokosowe mojito
2

Kokosowe mojito

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pigwówka
2

Pigwówka

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z morelami
1

Ciasto z morelami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche z brzoskwiniami i bezą
1

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Morele maślano-cynamonowe
1

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona owsianka z morelami
2

Pieczona owsianka z morelami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu