Tradycyjny napój brytyjskiej Marynarki - grog. Twórcą grogu był admirał Edward Vernon, który wprowadził go na okrętach swojej eskadry 21 sierpnia 1740 roku. Zastąpił nim wydawany dotychczas marynarzom rum. To, wydawało by się, drobne wydarzenie jakim było wymieszanie rumu z wodą okazało się doskonałym pomysłem.
Ostatnio zajmuję się produkcją alkoholi ;) - na początku lipca nastawiłam orzechówkę, ostatnio likier brzoskwiniowy, a siłą rozpędu zrobiłam jeszcze advocat i ten właśnie likier herbaciany. Wszystkie te przepisy pojawią się oczywiście na blogu - każdy w swoim czasie, bowiem jak wiadomo, przy nalewkach i likierach ważny jest czas.
Dzisiaj przedstawiam likier na ziarnach kawy czyli szambelanówkę. Tak się nakręciłam na nalewki i likiery, że niedługo będę - albo już jestem - podejrzana o alkoholizm. A to nie jest mój ostatni trunek. Uspokajam więc wszystkich, którzy martwią się o mój trzeźwy umysł:) Likier kawowy zrobiłam raczej po to aby używać go do ciast, deserów i drinków.
Często spotykam się z tym, że nazwą Malibu obdarzany jest domowy likier kokosowy ale na mleku. Tymczasem Malibu, które kupujemy w sklepie jest bezbarwne dlatego chciałam wypróbować ten oto przepis. Moje Malibu nie jest dokładnie takie jak to sklepowe ale do drinków i ciast nadaje się rewelacyjnie.