Likier herbaciany

Likier herbaciany

Ostatnio zajmuję się produkcją alkoholi ;) - na początku lipca nastawiłam orzechówkę, ostatnio likier brzoskwiniowy, a siłą rozpędu zrobiłam jeszcze advocat i ten właśnie likier herbaciany. Wszystkie te przepisy pojawią się oczywiście na blogu - każdy w swoim czasie, bowiem jak wiadomo, przy nalewkach i likierach ważny jest czas. Zacznę więc od likieru, na który przepis znalazłam w jednym z dawnych dodatków do GW - "Spotkania z wanilią".

Składniki:

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki wody

5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej

600 ml wrzątku

1 szklanka koniaku lub brandy (użyłam whisky)

1 laska wanilii

Zagotuj cukier z wodą. Gotuj 2 minuty na mocnym ogniu, ostudź. Do innego naczynia wsyp herbatę i zalej ją wrzątkiem. Zaparzaj 3 minuty, przecedź i wymieszaj z syropem i alkoholem. Przelej likier do butelki, włóż rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii, zamknij i odstaw na tydzień.

Moim zdaniem, po 2 tygodniach smakuje lepiej :)

Zdjęcie - Likier herbaciany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów