Kutia

Ponownie z mojego archiwum, tradycyjne wigilijne danie na słodko.

Składniki:

20 dag łuskanej pszenicy

15 dag maku

bakalie (rodzynki, orzechy)

miód do smaku

4 łyżki śmietany kremówki

Pszenicę ugotuj do miękkości (potrwa to ok. 4 godziny). Mak zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Osącz i zmiel go w maszynce. Namocz rodzynki, posiekaj orzechy i wymieszaj je z makiem. Dodaj śmietanę, miód i ugotowaną pszenicę.

Przepisy z tych kategorii

Kutia
2

Kutia

cayenne cayenne
Błahostki

Kutia wigilijna
13

Kutia wigilijna

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Deser Bounty z fasoli

Deser Bounty z fasoli

Tyna Tyna
In cooking we trust

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

napiecyku napiecyku
napiecyku

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto orzechowe cappuccino

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square