Kutia

Ponownie z mojego archiwum, tradycyjne wigilijne danie na słodko.

Składniki:

20 dag łuskanej pszenicy

15 dag maku

bakalie (rodzynki, orzechy)

miód do smaku

4 łyżki śmietany kremówki

Pszenicę ugotuj do miękkości (potrwa to ok. 4 godziny). Mak zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Osącz i zmiel go w maszynce. Namocz rodzynki, posiekaj orzechy i wymieszaj je z makiem. Dodaj śmietanę, miód i ugotowaną pszenicę.

Przepisy z tych kategorii

Kutia
2

Kutia

cayenne cayenne
Błahostki

Kutia wigilijna
13

Kutia wigilijna

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia
1

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
1

Jaglanka kokosowa a'la Raf…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowa czekolada z orzechami
1

Domowa czekolada z orzechami

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Proteinowe irysy bez cukru
1

Proteinowe irysy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Najlepszy przepis na oryginalne włoskie Tiramisu
1

Najlepszy przepis na oryginaln…

food² food²
Food Square

Milkshake z masła orzechowego
3

Milkshake z masła orzechowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czekoladowy pudding jaglany

Czekoladowy pudding jaglany

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square