Kutia

Ponownie z mojego archiwum, tradycyjne wigilijne danie na słodko.

Składniki:

20 dag łuskanej pszenicy

15 dag maku

bakalie (rodzynki, orzechy)

miód do smaku

4 łyżki śmietany kremówki

Pszenicę ugotuj do miękkości (potrwa to ok. 4 godziny). Mak zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Osącz i zmiel go w maszynce. Namocz rodzynki, posiekaj orzechy i wymieszaj je z makiem. Dodaj śmietanę, miód i ugotowaną pszenicę.

Przepisy z tych kategorii

Kutia
2

Kutia

cayenne cayenne
Błahostki

Kutia wigilijna
13

Kutia wigilijna

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
1

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Świąteczna gwiazda

Świąteczna gwiazda

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
1

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w sosie tatarskim
1

Śledzie w sosie tatarskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Barszcz czerwony z ziemniakami
1

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy