Kutia

Ponownie z mojego archiwum, tradycyjne wigilijne danie na słodko.

Składniki:

20 dag łuskanej pszenicy

15 dag maku

bakalie (rodzynki, orzechy)

miód do smaku

4 łyżki śmietany kremówki

Pszenicę ugotuj do miękkości (potrwa to ok. 4 godziny). Mak zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Osącz i zmiel go w maszynce. Namocz rodzynki, posiekaj orzechy i wymieszaj je z makiem. Dodaj śmietanę, miód i ugotowaną pszenicę.

Przepisy z tych kategorii

Kutia
2

Kutia

cayenne cayenne
Błahostki

Kutia wigilijna
13

Kutia wigilijna

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kluski szare
2

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
2

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Stefanka
1

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!