Kapustę pokroić w drobne paski a cebulę w kosteczkę.Dodać cukier ,olej i wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do miski . Wszystko doprawić odrobiną octu i suszoną pietruszką.
Fasolę przebrać i wypłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na całą noc. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z odrobiną kminku. Odcedzić z nadmiaru wody.
Śledzie na Wigilię muszą być.. przynajmniej w moim rodzinnym domu. Obowiązkowo pakuje się u nas tą rybkę w octową zalewę, dodaje cebulki, przypraw..Odstawia na kilka dni i zajada ze smakiem. To chyba najprostszy sposób na przygotowanie śledzia o jakim słyszałam.
Rodzynki zalać przegotowaną wodą, odstawić na kilka minut, odsączyć z wody. Płaty śledziowe namoczyć w zimej wodzie, pokroić w dzwonka. Cebule obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i smażyć. Następnie doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Do sosu wrzucić rodzynki i dokładnie wymieszać. Śledzie układać w słoiku a następnie polewać sosem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostudzone włożyć do lodówki na kilka godzin.