Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania, podawane na zimno/ prosto z lodówki/, doskonałe na upalne dni....
Przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej jak 30 minut. Jestem przekonana, że jego walory odżywcze i smakowe zasługują na zainteresowanie i skosztowanie a przy tym może stanowić doskonałą propozycję zarówno na lunch, obiad lub kolację.
Tym razem jako nadzienie użyłam zielone szparagi.....i napiszę krótko :PYCHA! Danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i może je przygotować każdy
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Trochę poczytałam o tym daniu i postanowiłam zrobić je u siebie. Mój przepis to wypadkowa kilkunastu różnych wersji. Bo kiedy zacznie się szperać to jest tego ogrom. Różniące się składnikami, sposobem duszenia, kolejnością dodawania składników. Zawsze jest czekolada i ostre papryczki - w oryginale dodaje się ich kilka (nieraz są dwa, a niektóre podają aż sześć) rodzajów. Do duszenia dodaje się owoce i pomidory.