Łosoś zapiekany z kaszą kuskus, suszonymi pomidorami i tymiankiem
Przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej jak 30 minut. Jestem przekonana, że jego walory odżywcze i smakowe zasługują na zainteresowanie i skosztowanie a przy tym może stanowić doskonałą propozycję zarówno na lunch, obiad lub kolację.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 300 g łososia –filet bez skóry
- 120 g kaszy kuskus
- 5 posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
- 3 dymki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 200 ml gorącego bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 2 arkusze folii aluminiowej o wymiarach około 25x25 cm.
Sposób wykonania:
- temperaturę piekarnika nastawiamy na 190 ˚C (najlepiej tylko z góry)
- filet z łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na dwie porcje, następnie skrapiamy 1 łyżką cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ostawiamy,
- kaszę wsypujemy do miski, wlewamy gorący bulion, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 min.,
- kiedy kasza wchłonie bulion rozdzielamy ją delikatnie widelcem, dodajemy posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek, tymianek oraz resztę soku z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem,
- na arkuszach z folii układamy kaszę kuskus, na wierzch kładziemy porcje łososia, zamykamy folię, zawinięte porcje umieszczamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 min.
- podajemy nie wyjmując dania z folii jak na zdjęciu.