Uwielbiam łososia, pod każdą postacią, pod tą najbardziej. Smak ryby połączony ze smakiem słodkiej marynaty tworzy coś czego nie potrafię opisać. Jest to połączenie idealne, najlepsze, moje ulubione.
Improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. Robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! Nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. Danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.
Łosoś z patelni grillowej doskonale soczysty, w towarzystwie duszonej cykorii, która została przygotowana na sposób podpatrzony o Gordona Ramsaya i stanowi świetny dodatek do tej ryby. Pieczone warzywa jako dodatek nie przytłaczają, całość jest lekka i pożywna.
Zapiekanka z łososia i szpinaku - tym razem delikatny filet z łososia i świeży szpinak zapiekany w koklikach. Danie proste i wykwintne zarazem, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na przystawkę, obiad, kolację lub propozycja na zbliżające się święta...
W ciągu roku zdarza mi się przygotować danie, które potem chętnie widziałabym na świątecznym stole. Tak właśnie było z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia (...). Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny.
To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie.
Na niedzielny obiad w słoneczne, prawie wiosenne popołudnie przygotowałam delikatnego łososia w sezamie, którego podałam na naszym ulubionym warzywie, szparagach (grillowanych). Lekki, przepyszny posiłek, idealny na romantyczny obiad we dwoje.
Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. (...) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :) Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;)
Robiłam już tę roladę ze 3 razy,jest pyszna i w sumie szybko się ją robi. Namawiam do jej wypróbowania a na pewno się nie rozczarujecie ,warunek trzeba lubić szpinak i łososia :)