Norweskie ciasto z łososiem

Norweskie ciasto z łososiem

 

Zdjęcie - Norweskie ciasto z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jakiś czas temu do moich drzwi zadzwonił kurier. Hmm... nic tym razem nie zamawiałam. Pan przyniósł mi niewielkie pudełko. Po rozpakowaniu znalazłam w środku kolejne, zielone pudełko a w nim 4 śliczne buteleczki z Olejem Kujawskim. Dla osób gotujących i lubiących kulinarne prezenty to wspaniała niespodzianka. W tym samym czasie Majanka na swoim blogu ogłosiła konkurs "Odkryj Kujawski ze smakiem" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl którego sponsorem są ZT Kruszwica, producent linii Kujawski ze Smakiem. Będąc w posiadaniu aż 4 smakowitych olejów nie mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie.
Zdjęcie - Norweskie ciasto z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Norweskie ciasto z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Norweskie ciasto z łososiem
składniki:

  • 300 g łososia bez skóry i ości
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 150 ml mleka
  • starta skórka i sok z połowy cytryny
  • 100 g startego sera Emmentaler
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz


Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno.
Zdjęcie - Norweskie ciasto z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Norweskie ciasto z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów