Łosoś w marynacie teriyaki
Nie mam dziś weny do napisania czegokolwiek, dlatego 'powiem' tylko, że uwielbiam łososia, pod każdą postacią, pod tą najbardziej. Smak ryby połączony ze smakiem słodkiej marynaty tworzy coś czego nie potrafię opisać. Jest to połączenie idealne, najlepsze, moje ulubione.
Łosoś w marynacie teriyaki:
- ½ szklanki Mirin (wina ryżowego)
- 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki jasnego cukru brązowego
- 1 łyżka Sake
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 filety świeżego łososia
- oliwa
W misce mieszam Mirin, sos sojowy, cukier, sake i imbir. Dodaję łososia, obtaczam w marynacie, wstawiam do lodówki na1-2 h. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę łososia ok 2 min z każdej strony (najpierw stronę ze skórą). Podaję z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku z ugotowanym na parze groszkiem cukrowym, polanym roztopionym masłem.
Smacznego