Grillowany łosoś z duszoną cykorią i pieczonymi warzywami

Grillowany łosoś z duszoną cykorią i pieczonymi warzywami

Zdjęcie - Grillowany łosoś z duszoną cykorią i pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łosoś z patelni grillowej doskonale soczysty, w towarzystwie duszonej cykorii, która została przygotowana na sposób podpatrzony o Gordona Ramsaya i stanowi świetny dodatek do tej ryby. Pieczone warzywa jako dodatek nie przytłaczają, całość jest lekka i pożywna. Marynata w zamierzeniu miała przypominać sos teriyaki który jest fantastycznym dodatkiem do łososia (zobacz poprzedni wpis) ale jest delikatniejsza i przy krótkim marynowaniu nie przytłacza smaku samej ryby.

Marynata

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu brązowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli


Łosoś

  • 500g filetów z łososia norweskiego
  • 1 cytryna


Duszona cykoria

  • 4 główki cykorii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 25g masła
  • 50ml bulionu z kurczaka


Pieczone warzywa

  • 1 mały bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki do dekoracji


Filety z łososia pozbawić ości, pokroić na 4 porcje i wstawić do lodówki w marynacie ze składników powyżej. Marynować 1-2 godziny.

Bakłażana i pomidory pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem. Dodać kapary. Przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni, piec około 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i utrzymywać ciepłe do momentu aż łosoś będzie gotowy.

Z cykorii odcinamy gorzką końcówkę u nasady, usuwamy zewnętrzne liście i wrzucamy do wrzatku z sokiem cytryny, 1 łyżką cukru i solą do smaku. Blanszujemy 10 minut i odsączamy z wody. Liście rozkładamy na talerzu i posypujemy 2 łyżkami cukru, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy gorzkawy sok z liści i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i obsmażamy 5 minut. Dodajemy bulion i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dodajemy cukru.

Gdy cykoria jest miękka na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy łososia i obsmażamy 3-4 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz z ciepłą cykorią i warzywami.


Zdjęcie - Grillowany łosoś z duszoną cykorią i pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów