Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać...
Strucla... To słowo od razu przywodzi mi na myśl drożdżowego zawijańca, pachnącego migdałami, (...). Wypiek ten zawsze kojarzył mi się z nadzieniem makowym. Tym razem postanowiłam jednak to zmienić, zwłaszcza, że moi domownicy nie przepadają za makiem. Zrobiłam więc ciasto krucho-drożdżowe, a środek wypełniłam masą orzechową. Całość po upieczeniu polałam słodkim lukrem... Strucli w takiej wersji na pewno już nikt się nie oprze :-)
Czekoladowe muffinki z mielonymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi świątecznymi wypiekami. (...) Nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też efektownie wyglądają na stole no i myślę że będą smakowały. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe, ma chrupką skórkę, jest umiarkowanie słodkie i wilgotne.
Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki. Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :)
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).
Bardzo dawno nie robiłam żadnych trufli. Imieniny mamy były doskonałą okazją do sprawienia jej słodkiego prezentu, a przy okazji wypróbowania przepisu, który zainteresował mnie już kilka lat temu, po czym na dłuuugo o nim zapomniałam...