Dzisiaj zapraszam na piernikowe bułeczki nadziewane powidłami śliwkowymi pieczone pod cynamonowym cukrem. Brzmi apetycznie prawda ? Przyznam że do ciasta dodałam też groszków czekoladowych, które rozpuściły się w trakcie wyrabiania ciasta i nadały mu brązowy kolor no i czekoladowy smak. Bułeczki były pyszne, zajadali się nimi i duzi, i mali
Pyszne ciastka! Mocno korzenne i po brzegi wypełnione bakaliami. A między bakaliami przesłodka biała czekolada. Grubaśne. Mięciutkie, dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków. Z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki na wigilijnym stole, choć polecam je przygotować nie tylko w okresie świątecznym.
Aromatyczne i pachnące cynamonem buleczki- naprawdę trudno im się oprzeć. W całości upieczone z mąki orkiszowej, w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Doskonały przepis dla tych,którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.
Tylko uwaga … ciasto wciąga, w ciągu ostatnich dni robili je codziennie :)
Do ciasta można dorzucić odrobinę posiekanych orzechów,rodzynek i urozmaicać je smakowo :)
Teraz zimą jest większe zapotrzebowanie na słodycze. Chętnie pieczemy ciasteczka, pijemy gorącą czekoladę. A co powiecie na gofry? Dostarczą odpowiednie nasycenie słodkimi smakami.