Ciasteczka z bakaliami

Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne ciastka!
Mocno korzenne i po brzegi wypełnione bakaliami. A między bakaliami przesłodka biała czekolada. Grubaśne. Mięciutkie, dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków.
Z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki na wigilijnym stole, choć polecam je przygotować nie tylko w okresie świątecznym.


Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 30 ciastek
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki melasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g kandyzowanego ananasa
  • 30 g kandyzowanego imbiru

Przygotowanie składników Ziemniaki ugotować, utrzeć na puree i ostudzić. Czekoladę pokroić w kostkę, a bakalie grubo posiekać. Mąką wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Przygotowanie ciasta Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i melasą. Następnie dodać ziemniaki i raz jeszcze połączyć składniki mikserem. Płynne składniki wlać do suchych i zagnieść jednolite ciasto. Do ciasta wsypać czekoladę oraz bakalie, po czym wymieszać całość.
Pieczenie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i formować ciastka: ukształtować kulę, umieścić ją na blasze i spłaszczyć na ok. 1 cm. Ciasto może się lepić do rąk, ale nie należy podsypywać mąki – przy formowaniu ciastek wystarczy mieć zwilżone wodą dłonie. Między ciastkami zachować ok. 2-3 cm odstępu. Ciastka piec ok. 9 minut. Po upieczeniu odczekać 2 minut zanim przełoży się je z blachy na kratkę, gdzie należy pozostawić je do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w szczelnej puszcze/szklanym pojemniku. Miękkość zachowują do ok. tygodnia po upieczeniu.

*** Można dodać dowolne bakalie. Ważne, by ich łączna ilość wynosiła ok. 200-250 g

Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z żurawiną
1

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruche ciastka z żurawiną

Kruche ciastka z żurawiną

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Świąteczna gwiazda

Świąteczna gwiazda

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Keks z rodzynkami w rumie
1

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka Renifery
4

Ciasteczka Renifery

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
2

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki

Miękkie pierniczki
1

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu
2

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia