Piernikowe babeczki na melasie z imbirem i rodzynkami oraz pomarańczowym kremem
Zapraszam na bardzo aromatyczne piernikowe babeczki z nasączonymi rumem rodzynkami, kandyzowanym imbirem pod pierzynką pomarańczowego kremu. Piekłam je z przepisu Iny Garten który znalazłam na tej stronie. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość bakalii gdyż Bosa Contessa użyła ich bardzo dużo a moja rodzinka woli w tym zakresie umiar. Babeczki były bardzo ciemne, właściwie brązowe, dzięki dodatkowi melasy, ciasto było dosyć puszyste, ani wilgotne ani suche baaardzo sycące. Krem cóż w moim wydaniu zmienił się w gęsty sos co wcale nie odebrało mu smaku, ale trochę brudził w trakcie jedzenia. Krem można zastąpić gorzką czekoladą z dodatkiem pomarańczy. Myślę, że babeczki te znajdą swoich amatorów wśród wielbicieli piernika.
Składniki na 12 dużych babeczek:
Wsyp rodzynki do garnuszka zalej rumem, bądź wodą, trzymaj na ogniu pod przykryciem aż rum/woda się zagotują, następnie odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do innego garnuszka wlej melasę, dodaj margarynę postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Ciepłą mieszankę przelej do misy miksera i zostaw na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj mieszankę suchych składników. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, imbir, cynamon, goździki oraz sól i dobrze wymieszaj. Do przestudzonej masy w misie miksera dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy oraz śmietanę i wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj do masy mokre składniki. Kiedy już surowe ciasto będzie gładkie delikatnie łyżką wmieszaj odsączone rodzynki i posiekany kandyzowany imbir.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut. Po 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem, jeżeli będzie czysty wyjmij babeczki z piekarnika. Zostaw je na kilka minut w formie do przestudzenia. Następnie przełóż na kratkę. Kiedy babeczki będą stygły można przygotować krem.
Składniki na pomarańczowy krem:
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 dużych babeczek:
- 150ml rumu lub wody (oryginalnie 250ml)
- 130g rodzynek (oryginalnie 220g)
- 115g margaryny
- 185g melasy (oryginalnie 16 łyżek melasy)
- 200g gęstej kwaśnej śmietany
- skórka starta z całej pomarańczy
- 350g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1i1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki startych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g posiekanego kandyzowanego imbiru (nie ze słoiczka) *
Wsyp rodzynki do garnuszka zalej rumem, bądź wodą, trzymaj na ogniu pod przykryciem aż rum/woda się zagotują, następnie odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do innego garnuszka wlej melasę, dodaj margarynę postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Ciepłą mieszankę przelej do misy miksera i zostaw na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj mieszankę suchych składników. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, imbir, cynamon, goździki oraz sól i dobrze wymieszaj. Do przestudzonej masy w misie miksera dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy oraz śmietanę i wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj do masy mokre składniki. Kiedy już surowe ciasto będzie gładkie delikatnie łyżką wmieszaj odsączone rodzynki i posiekany kandyzowany imbir.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut. Po 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem, jeżeli będzie czysty wyjmij babeczki z piekarnika. Zostaw je na kilka minut w formie do przestudzenia. Następnie przełóż na kratkę. Kiedy babeczki będą stygły można przygotować krem.
Składniki na pomarańczowy krem:
- 225g zmielonego twarogu
- 115g miękkiego masła
- skórka starta z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 225g cukru pudru
- opcjonalnie kilka kawałków kandyzowanego imbiru do dekoracji
Smacznego :) Wydrukuj przepis