Zupa z botwinki

Bardzo dobra i zdrowa, wiosenna zupa z dodatkiem młodych liści i korzeni buraków. Zupa z botwinki jest bardzo lekka, można ją podać z jajkiem na twardo, koperkiem lub pietruszką.

Obowiązkowa zupa w sezonie wiosennym. Polecam każdemu 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwinki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                      Składniki na zupę z botwinką
  • pęczek botwinki z korzeniami
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • pęczek koperku
  • 100 g. śmietanki do zup
  • płaska łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Botwinkę dokładnie umyj, buraczki obierz i pokrój na kawałki, liście i łodygi grubo posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Do bulionu daj ziemniaki, pietruszkę i marchewkę, gotuj wszystko na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj botwinkę i czosnek. Całość smaż kilka minut, mieszając od czasu, do czasu.

Botwinkę z czosnkiem dodaj do bulionu, dodaj również ocet, cukier i majeranek, pomieszaj. Całość podgrzewaj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku.

Podawaj z jajkiem na twardo i z koperkiem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwinki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy