Sałatka z rukoli i sera
„Taką sałatkę prezentowała w swoim sobotnim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza tym i tak u mnie po pierwsze wszystkiego nie było, a po drugie mąż nie jest zwolennikiem serów pleśniowych. Zrobiłam więc własną wersję. Dwa rodzaje sera, rukola i sałata lodowa. Do tego pomidorki koktajlowe, świeży ogórek i sos jogurtowy. Podałam ją dzisiaj do pieczonych udek z kurczaka. Było pysznie.”
Sałatka z rukoli i sera
Składniki na 4 porcje:
8 liści sałaty lodowej
2 garście rukoli
8 pomidorków koktajlowych
pół świeżego ogórka
8 małych kuleczek mozzarelli
100g sera typu feta
sok z połówki cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka octu cytrynowego
świeżo zmielony pieprz kolorowy
szczypta suszonego mielonego czosnku
Płuczę i osuszam w wirówce najpierw porwaną na kawałki sałatę lodową a następnie rukolę.
Myję ogórek i pomidorki koktajlowe.
Na czterech talerzach rozkładam po kolei: porwaną sałatę lodową, rukolę, przekrojone na cztery pomidorki koktajlowe, pokrojonego na kawałki świeżego ogórka. Kulki mozzarelli kroję na pół, a fetę w kostkę. Posypuję nimi sałatkę.
Mieszam jogurt z sokiem cytrynowym, octem i pieprzem. Polewam porcje sałatki. Dodatkowo można je posypać jeszcze prażonymi pestkami słonecznika.