Hummus z pieczonym czosnkiem
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 400 g ciecierzycy w słoiku
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- sól
- pieprz
- olej Kujawski tłoczony na zimno słonecznik
- ziarna słonecznika
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek kroimy na pół, aby odsłonić ząbki czosnku i układamy w naczyniu. Pieczemy przez ok 30 min w nagrzanym piekarniku.
Ciecierzycę odsączamy zachowując wodę. Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku do miksowania i dodajemy pozostałe składniki: upieczony wyłuskany czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól i pieprz.
Miksujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta można dodać wody po ciecierzycy.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy olejem Kujawskim tłoczonym na zimno słonecznik i posypujemy świeżo prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.