Hummus z pieczonym czosnkiem

Hummus z pieczonym czosnkiem
Zdjęcie - Hummus z pieczonym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 400 g ciecierzycy w słoiku
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej Kujawski tłoczony na zimno słonecznik
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki
Zdjęcie - Hummus z pieczonym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Czosnek kroimy na pół, aby odsłonić ząbki czosnku i układamy w naczyniu. Pieczemy przez ok 30 min w nagrzanym piekarniku.

Ciecierzycę odsączamy zachowując wodę. Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku do miksowania i dodajemy pozostałe składniki: upieczony wyłuskany czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól i pieprz.

Miksujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta można dodać wody po ciecierzycy.

Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy olejem Kujawskim tłoczonym na zimno słonecznik i posypujemy świeżo prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.

Kategorie przepisów