Curry z cukinii i ciecierzycy

Curry z cukinii i ciecierzycy
Zdjęcie - Curry z cukinii i ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Bardzo lubię dania warzywne, bo po nich czuję się lekko pomimo, że mogę zjeść całkiem sporo. Danie typu curry sugeruje, że mogę wrzucić tu różne warzywa i czasami planuję co połączę a czasami otwieram lodówkę i wrzucam co mam albo co zbliża się do końca terminu przydatności. I zawsze wychodzi smacznie:)

W dzisiejszym daniu rządzi cukinia, pieczarki i ciecierzyca. Można dodać filet z kurczaka, ale ja zrezygnowałam. Użyłam słodkiej śmietanki, można dodać mleko kokosowe, wtedy danie nabierze bardziej orientalnego charakteru.

Składniki Instrukcje

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać kumin, obie papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w półplasterki cukinię i  pieczarki. Można wlać ok. 1/2 szklanki wody, chociaż zarówno cukinia jak i pieczarki puszczą sok. Dusić ok. 10 min. Gdy warzywa są już odpowiednio miękkie wlać śmietankę, dodać osączoną ciecierzycę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Curry świetnie pasuje do ryżu lub do płaskiego pieczywa typu lawasz, parantha lub naan.

Smacznego:)

Zdjęcie - Curry z cukinii i ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów