Curry z cukinii i ciecierzycy
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Bardzo lubię dania warzywne, bo po nich czuję się lekko pomimo, że mogę zjeść całkiem sporo. Danie typu curry sugeruje, że mogę wrzucić tu różne warzywa i czasami planuję co połączę a czasami otwieram lodówkę i wrzucam co mam albo co zbliża się do końca terminu przydatności. I zawsze wychodzi smacznie:)
W dzisiejszym daniu rządzi cukinia, pieczarki i ciecierzyca. Można dodać filet z kurczaka, ale ja zrezygnowałam. Użyłam słodkiej śmietanki, można dodać mleko kokosowe, wtedy danie nabierze bardziej orientalnego charakteru.
Składniki
- cukinia - 2 szt.
- ciecierzyca - 1 słoik lub puszka
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- kumin - 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- oliwa - 4 łyżki
- śmietanka słodka - 100 ml
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać kumin, obie papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w półplasterki cukinię i pieczarki. Można wlać ok. 1/2 szklanki wody, chociaż zarówno cukinia jak i pieczarki puszczą sok. Dusić ok. 10 min. Gdy warzywa są już odpowiednio miękkie wlać śmietankę, dodać osączoną ciecierzycę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Curry świetnie pasuje do ryżu lub do płaskiego pieczywa typu lawasz, parantha lub naan.
Smacznego:)