Porady kulinarne
-
Uszka do barszczu - jak mrozić?
Jeżeli chcę zamrozić uszka, to wyławiam je po ugotowaniu i hartuję zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut; odcedzam i zostawiam na tacy, aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam.
Aby podać zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę.
-
Co wzmocni ostry smak potrawy z chilli?
Jeżeli chcemy mieć bardziej ostry smak potrawy z dodatkiem papryczki chilli można dodać pestki chilli.
-
Jak zrobić szybkie ogórki konserwowe?
Aby zjeść ogórki konserwowe w kilka godzin po przygotowaniu należy z mniejszych częsci ogórków poodcinać końcówki i po uzupełnieniu garnka glinianego wodą i przyprawami położyć na nich talerzyk, na nim słoik z wodą i docisnąć.
-
Pasztet - co zrobić, aby w czasie pieczenia nie wysechł?
Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.
-
Schab gotowany - jak nadać mu ładny kształt?
Schab najlepiej obwiązać dratwą aby nadać mu kształt, potem będzie lepiej nam się kroiło.
-
Szczypiorek jako wstążka - co z nim zrobić?
Szczypiorek należy pomoczyć chwilę w gorącej wodzie aż stanie się elastyczny - następnie schłodzić go w zimnej wodzie.