Barsz na zakwasie z uszkami

Zdjęcie - Barsz na zakwasie z uszkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami, bardzo przeze mnie lubiany i nie tylko Polecam

  • 2 litry wywaru warzywnego 
  • 2 suszone grzybki
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 duże długie buraki
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku 

Buraki umyć oczyścić ze skóry i zetrzeć na tarce - wrzucić do wywaru, dodać przyprawy sól, pieprz, majeranek, ząbki czosnku i suszone grzybki. Gotować aż buraki będą prawie miękkie - przecedzić. Przecedzony barszcz połączyć z zakwasem i zagrzać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  

Podawać z uszkami 

 I przepis na uszka

Ciasto 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ok  2,5 szklanki mąki pszennej 

Do miski wlać ciepłą wodę połączyć z jakiem, oliwą dodać soli oraz stopniowo dodawać przesianą mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Po przekrojeniu powinno mieć sporo pęcherzyków powietrza. Zostawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, po tym czasie wałkować podsypując mąką.

Farsz 
  • 30 dag pieczarek 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz do smaku 
  • klarowane masło do smażenia 

Pieczarki oczyścić, umyć - osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rumiano - nie solić. Cebulę oczyścić pokroić drobno i usmażyć na maśle na rumiano - przełożyć do pieczarek i zmielić razem. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek ok 3 mm i wykrawać małe kółeczka, na środek nakładać odrobinę farszu i sklejać małe pierożki a przeciwległe rogi również sklejamy ze sobą. Uszka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy po wypłynięciu ok 2 minuty. 

Jeżeli chcemy zamrozić

Następnie wyławiam uszka i hartuje je zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut odcedzam i zostawiam na tacy aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam. Zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę - podawać z barszczem. 

Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Barsz na zakwasie z uszkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barsz na zakwasie z uszkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde - portugalska kart…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
1

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
2

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa grzybowo – serowa

Zupa grzybowo – serowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya

Zupa kalafiorowa z topinambure…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa marchewkowa z miski szczęścia

Zupa marchewkowa z miski szczę…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir