Porady kulinarne
-
Skorzonera - jak ja obierać ?
Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, ponieważ skorzonera wydziela lepiący sok mleczny podobny do mniszka lekarskiego.
-
Gremolata - jakie składniki?
Natka pietruszki, kapary, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny i olej.
-
Strudel - co powinniśmy wiedzieć o jego przygotowaniu?
Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.
-
Kołacz z makiem - jak formować?
Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej. Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem. Placki ponacinać najpierw na 4 części, tak aby w środku pozostały złączone. Powstałe ćwiartki naciąć na dalsze połówki itd. Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków. Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie. Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę. Końce skręconych kawałków połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.
-