Porady kulinarne

  • Skorzonera - jak ja obierać ?

    Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, ponieważ skorzonera wydziela lepiący sok mleczny podobny do mniszka lekarskiego.

  • Gremolata - jakie składniki?

    Natka pietruszki, kapary, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny i olej.

    Pochodzi z przepisu: Pierś z kurczaka z gremolatą
  • Strudel - co powinniśmy wiedzieć o jego przygotowaniu?

    Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.

    Pochodzi z przepisu: Strudel z serem i brzoskwiniami
  • Kołacz z makiem - jak formować?

    Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej. Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem. Placki ponacinać najpierw na 4 części,  tak aby w środku  pozostały złączone. Powstałe ćwiartki naciąć  na dalsze połówki  itd.  Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków. Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie. Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten  który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę. Końce skręconych  kawałków  połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.

    Pochodzi z przepisu: Kołaczyk z makiem
  • Frytki z piekarnika - jak piec?

    Frytki piec około 20 min. w temperaturze 240° C

    Pochodzi z przepisu: Frytki z piekarnika

Zobacz też