Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki
W powietrzu czuć już wiosnę, w moim ogrodzie kwitną już pierwsze krokusy, a więc nadchodzi czas przygotować się do Świąt Wielkanocnych. Jako, że jestem wielką fanką zup, a mój obecny stan wymaga spożywania dużej ilości warzyw, na pierwszy rzut proponuję pyszną zupę krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem.
Kolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.