Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego
Kolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.
Zupa krem z brokułów i sera pleśniowegoSkładniki (4 porcje):
- 2 brokuły
- 3 białe części pora
- 3 ząbki czosnku
- 600-800 ml bulionu
- 150 g sera pleśniowego
- 3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
- 1-2 łyżki masła
- szczypta cukru
- pieprz mielony, sól
Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut.
Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści.
Przepis będziecie mogli znaleźć w e-booku wielkanocnym serwisu https://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego :-)
Drukuj / PDF