Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.
Jeśli macie w kuchni pozostałości po pieczonym/duszonym/gotowanym indyku i zastanawiacie się, jak wykorzystać je w smaczny sposób, dobrym wyborem będzie potrawka. Na przykład taka jak ta – z dużą ilością warzyw i delikatną śmietanką. Przepis może trochę retro, ale za to swojsko domowy i bardzo smaczny :)
Z ulubionego mięsa mielonego smażyć krążki. Żelatynę namoczyć w zimnym bulionie i gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej. Brokuły gotować 5 min w wodzie z solą i cukrem. Osączyć. Zimne zmiksować .Dodać żelatynę i zioła, doprawić do smaku. Wmieszać ubitą kremówkę. Mus wyciskać na krążki. Na każdym położyć połówkę pomidorka i cebulkę...